Mind Mappen is toch niet zo moeilijk?

MindMap Regels 2015 smallVan een deelnemer aan de 5-daagse MasterClass

Als ik mensen in mijn omgeving vertel dat ik een vijf maanden durende training volg om Licensed Mind Map Practitioner te worden verschijnen er fronzen op voorhoofden en zeer bedenkelijke gezichten. “Dat is toch niet zo moeilijk?” zeggen de meesten en sommige vervolgen met een tip; ”er zijn allerlei handige apps en gratis software; waarom zou je een training volgen?”

Laat ik het Mind Mappen eens vergelijken met een ander kunstje uit het dagelijks leven; fotograferen. Ik heb een digitale camera, zo’n grote, dure om mooie foto’s en filmpjes mee te maken. Maar ook een kleine waterproof, die zelfs als je ‘m op de vloer laat vallen nog z’n werk doet. Er zit trouwens ook een camera op mijn mobiele telefoon. Ik klik aardig wat weg, jij vast ook, maar maakt dat ons tot professionele fotografen?

Goede spullen en software helpen misschien een aardig handje maar een techniek leer je vooral door gedegen kennis en heel veel oefening. Een opleiding kan daar zeker bij helpen. Als je veel foto’s maakt leer je je camera goed kennen, volg je daarnaast een cursus dan krijg je sneller inzicht in bijvoorbeeld scherptediepte, beeldopbouw en lichtval. Heel veel verhalen schrijven maken je nog geen professionele schrijver, maar je zal ergens moeten beginnen op weg naar die fel begeerde literatuurprijs.

Voor Mind Mappen geldt hetzelfde. Je beheerst de techniek niet door een software te installeren maar door de vuistregels te leren en veel te oefenen. Een goede training heeft zeker een meerwaarde. Naast de kernregels, ontwikkeld door de godfather van het Mind Mappen Tony Buzan, krijgt je antwoord op de vraag waarom Mind Mappen zo goed werkt. Je leert effectiever leren, beter informatie te onthouden, sneller tot de essentie van een probleem te komen, overzicht te behouden en rust in je hoofd te krijgen.

‘Kan dat allemaal met Mind Mappen?’ denk je nu. Ja dat kan écht; helemaal als je de techniek goed onder de knie hebt. Dus niet even wat wolkjes op een papier tekenen en wat lijnen trekken maar de regels toepassen die er voor zorgen dat je het maximaal haalbare uit je hersenen haalt. Wist je trouwens dat je zelfs een boek kan Mind Mappen? Daar verbazen veel mensen zich over. Mooi vind ik dat; waar ik eerst mijn keuze voor een Mind Maptraining moest verdedigen, wil iedereen er nu een volgen.”