Schrijfschroom

Geke van Nieuwenhoven:

Ik las vanochtend over vrouwen die schroom hebben zich lijfelijk bloot te geven.schrijfSCHROOM

Vooral die vrouwen die vinden dat zij niet aan de norm voldoen. Over zo’n norm valt natuurlijk te twisten, maar die schroom herken ik. Mezelf blootgeven, is toch iets van mijzelf laten zien wat ik liever verborgen houd. Zo heb ik last van schrijfschroom. Ken je dat? In mijn dromen kan de uitgever mijn boeken niet aanslepen en prijk ik hoog in de managementboek top 10. In werkelijkheid help ik cursisten alles uit hun schrijfkunsten te halen, maar zelf presteren, ho maar. Schrijfschroom, zeg het eens. Proef hoe het klinkt. Voel hoe het door je keel gorgelt. Dinant zou zijn hand er niet voor omdraaien.

Elk woord haar podium

Wat roept schrijfschroom op? Tony Buzan zou zeggen dat een woord als schrijfschroom haar kansen op associaties beperkt en daarmee de kracht van ons brein onvoldoende prikkelt. De echte Mind Mapper knipt het woord in tweeën. Want….. als je de kracht van het autonome woord wilt ontsluiten moet je dit woord eren. Een podium geven, een plaats op een geheel eigen tak. Pas dan komt het woord tot bloei en volgt zij haar natuurlijke neiging zich te verbinden met andere woorden. Zie hier ons fenomenale brein dat het netwerken allang had uitgevonden voordat LinkedIn haar intrede deed.

Stimuleer je woordenschat

Terwijl ik schrijfschroom een paar keer gorgelde haastten mijn vingers zich naar mijn pc. Ik vatte ‘schrijf’ bij de hoorns en Mind Mapte er op los. In rap tempo transformeerde mijn woordenstroom in een brainstorm waar een Atlantische orkaan u tegen kan zeggen. “ Ik heb de smaak te pakken. Tony, here i am”.

blogSCHRIJFWOORDEN

Het schrijfeffect

Ook al is schrijf geen zelfstandig naamwoord, zoals de bouw wel komt van bouwen, zij laat zich graag associëren met vele ideeën, kriebels, letters, angsten en plannen. Zo bevatten mijn schrijfcursussen schrijfopdrachten en schrijftips voor grote schrijfeffectiviteit. Schrijfgerei, zoals schrijfpennen en schrijfblokken tezamen met schrijfprikkels in een stimulerende schrijfomgeving zorgen voor schrijfinspiratie en schrijfplezier. Ondanks alle schrijfingrediënten is het de schrijfhouding die het schrijfsucces bepaalt. Veel schrijvers hebben hierin wel iets weg te strepen.

Bekennen helpt schroom om zeep

Velen hebben last van schrijfschroom, zo ook de schrijfjuf. Schroom  is voor de een onzeker, voor de ander angst, verlegenheid, schaamte of aarzeling. Elk van deze betekenissen kent weer een bekentenis. Ik beken mijn uitstelgedrag, mijn angst om gelezen te worden, mijn onzekerheid over mijn toegevoegde waarde. De Mind Map heeft mij de woorden gegeven waar ik anders niet opgekomen zou zijn. Door dit te schrijven en te delen heb ik mijn schroom overwonnen. Wat helpt jou?Mind Maps:

Schrijfwoordenstorm, meervoudige Mind Map, in categorieën ondergebracht  en een mini Mind Map met de betekenissen van het woord ‘schroom’.

Geke van Nieuwenhoven, fervent Mind Mapper, trainer management en communicatie, volgt momenteel de Master Practitioner Mind Mappen bij MindMap.Nederland

1 gedachte over “Schrijfschroom”

Plaats een reactie