‘Ik ben een Mind Mapper’

Mind Map MasterClass Artikel van cursist Margreeth van de 5-daagse MasterClass:

Ik ben een Mind Mapper!
Althans, dat staat op het tasje dat ik kreeg Van Ruud Rensink op de eerste dag van de Master Class Mind Mapping. Maar zo voelt het nog niet altijd.
Het lijkt zo simpel. Een wolkje met staartjes en krulletjes eraan, kleurtjes, tekeningetjes. Maar doe het maar eens. De regels van het Mind Mappen volgens Tony Buzan zijn streng en lijken soms overdreven. Associëren en visualiseren is niet altijd makkelijk voor iemand als ik met een dominante linker hersenhelft. Mind Mappen leren is een hele klus.

Al doende wordt de impact van het Mind Mappen me steeds duidelijker. Orde in de chaos! Mijn hele leven al maak ik lijstjes, maar lijstjes werken niet. Ik maak ze, leg ze weg en vergeet ze. Ze gaan de ene hersenhelft in en er even hard weer uit.
En al mijn hele leven vertrouw ik op mijn geheugen. Dat doe ik nog steeds, maar het is fijn om het geheugen ook af en toe te kunnen screendumpen zodat er wat minder spanning op dat geheugen komt te staan.
En wat te denken van planning? Ik dacht altijd dat ik alles helemaal onder controle had. Maar sinds ik Mind Map weet ik wel beter. Het kan veel beter met minder inspanning.

Ik ben er nog lang niet.
Soms gedraag ik me als de houthakker die met een botte bijl probeert boomstammen tot balkjes te hakken. Wanneer iemand hem aanraadt de bijl te slijpen zodat het werk sneller zal gaan, zegt de houthakker: “Daar heb ik geen tijd voor.”
En soms gedraag ik me als een lineair denker en dan zien mijn Mind Maps er uit als de tanden van een stijve hark in plaats van als de takken van een elegante appelboom.
En dan de tekeningen. Onbeholpen, want ik kan toch niet tekenen?

Nog veel te doen dus. Oefenen, herhalen,  durven. En ervan genieten.
Het duurt niet lang meer of ik durf het hardop te zeggen: Ik ben een Mind Mapper.

Plaats een reactie