Speechmapping: speechen bij begrafenis, presentatie, spreekbeurt etc.

Begrafenis-map?

(uit mijn nieuwsbrief van 27-5-2016)
Mijn moeder is vorige week donderdag overleden, ze is bijna 91 geworden. Net zoals bij mijn vader (21 jaar geleden) en mijn broer (10 jaar gelden) zeg ik wat bij de plechtigheid. En ja, wat zeg je dan? Bij mijn broer zat ik in de beginfase van het Mind Mappen en heb ik ook al een Mind Map gemaakt, op de computer. Ik gebruikte toen de Mind Map als een spiekbriefje. Dat heeft mij toen enorm geholpen om mijn verhaal goed te kunnen samenvatten en tijdens de plechtigheid te vertellen.

Ik ben inmiddels 10 jaar verder en zeer gespecialiseerd in het Mind Mappen. De speech voor mijn moeder heb ik 2 dagen na het overlijden ‘s-ochtends in bed gemaakt. In mijn hoofd kwamen de eigenschappen van mijn moeder makkelijk naar boven. In gedachten maakte ik al een Mind Map met de specifieke kenmerken en zaken die ik wilde vertellen. Een dag later ben ik gaan zitten om deze gedachten op papier in een Mind Map te zetten. Dat is voor mij een prima manier: je gedachten op papier ordenen op het moment dat ze al wat concreter in een Mind Map in mijn hoofd zitten. Uiteindelijk zag deze er zo uit:

KLADMAP

Het is dus niet een mooi getekende Mind Map, maar een ‘werk Mind Map’. Deze is dan de basis om verder uit te werken, alhoewel ik op basis van deze Mind Map mijn speech al had kunnen geven. Ik wilde deze wel graag op papier uitwerken, maar helaas had ik daar geen tijd voor en heb ik de Mind Map op maandag in iMindMap op de computer gemaakt. In eerste instantie zag deze er zo uit, zonder plaatjes:

ImINDmAPZONDERPLAATJES

Dat is dus prima om je gedachten te ordenen en de speech in een goede volgorde te krijgen. ‘s-Ochtends in bed had ik al, uit m’n hoofd, de speech in m’n hoofd zitten. Dat is de kracht van Mind Mappen: het bedenken en maken van de Mind Map maakt al dat je die in je hoofd hebt zitten.

Op dinsdagnamiddag ben ik pas gaan kijken naar plaatjes (mede omdat mijn provider een internetstoring had en ik dus geen externe plaatjes kon zoeken). Ik heb niet gekozen om alleen foto’s van mijn moeder te plaatsen omdat die dan teveel op elkaar lijken en je daardoor je Mind Map moeilijker kan onthouden. Ik heb juist een plaatje van een boek genomen (ook al heb ik wel een foto van mijn lezende moeder) zodat die weer duidelijk anders is en je deze makkelijker kan onthouden. Zo heb ik de Mind Map verder afgemaakt met relevante plaatjes.

iMindMapmetplaatjes

Je ziet dat ik er een zin aan heb toegevoegd (links boven) als bruggetje naar het lied wat het mannekoor Doetmaes daarna zou zingen. Omdat een zin lastiger te onthouden is had ik er met de gekleurde pennen even een tekening bij gemaakt. Dat werkte perfect!
Omdat deze Mind Map wat uitgebreid was heb ik ook een simpele versie ervan geprint. Ik heb daarvoor in de software gewoon de takken ingeklapt en klaar:

iMindMap-ingeklapt

Op woensdag heb ik de speech gehouden en daarbij heb ik de Mind Map niet in de hand gehad, deze bleef in m’n binnenzak. Ik had de Mind Map niet nodig omdat de Mind Map in m’n hoofd zit en ik daardoor eenvoudig m’n speech heb kunnen houden.

Het dankwoord, wat ik namens de familie mocht uitspreken, had ik ook op deze manier gemaakt om uit m’n hoofd te kunnen uitspreken.

Voor mij betekent het gebruik van een Mind Map voor het speechen tijdens de begrafenis, dat ik me minder hoef te focussen op ‘wat wil ik vertellen’ en ‘niks vergeten’ en me juist meer met de gelegenheid verbonden voel.

* * *

Even los van de aanleiding, in dit geval de begrafenis, is het gebruiken van een Mind Map voor een speech de perfecte tool. Je hoeft niet voor te lezen van een vel papier met tekst en je kan daardoor ‘contact’ houden met de toehoorders. Ik vind dat prettig en ik denk dat het voor de toehoorders ook prettig is.

Iemand die bijna de hele tijd naar een vel papier staart om te zien wat deze wil vertellen, zoals deze leerkrachten bij de diplomauitreining van mijn dochter:

leerkracht leest voor

ook deze leerkracht leest voor

vindt ik persoonlijk minder prettig als iemand die de groep aankijkt en daarmee contact heeft.

Kortom, ik ben blij dat ik goed kan Mind Mappen, het heeft mij ook in deze situatie veel rust gegeven dat ik op deze manier kan speechen.

Business?
Natuurlijk is een speech bij een begrafenis een persoonlijk verhaal. Maar het principe zoals ik hiervoor beschreven heb geld ook voor Business-situaties. Denk maar aan speeches van directeuren bij een reorganisatie. Of een fusie, of nieuwe vestiging, een verkoopverhaal tijdens de beurs, of wat dan ook. Er zijn zoveel situaties waarin je moet speechen, juist daarvoor is de Mind Map perfect!

Of een presentatie? Jazeker, ook voor presentaties is de Mind Map perfect te gebruiken. Zoals hiervoor beschreven om uit het hoofd te weten wat je wilt presenteren, of dat je een Mind Map tekent tijdens de presentatie of dat je digitale software gebruikt zoals iMindMap, waarmee je perfect kunt presenteren.

presenteren Mind Map op NOT-beurs

De mogelijkheden voor speechen, al dan niet in combinatie met presenteren, zijn enorm. Wil je weten hoe je dit in jouw organisatie kunt inzetten? Neem gerust contact met me op: bel me op 0653 – 69 49 39 of mail me gerust via ruudr@mindmap.nl.

Studeren?
Ik feite kan ik hetzelfde verhaal schrijven voor studeren als bij Business. Voor het speechen over een bepaald onderwerp kan je, net zoals bij de begrafenis en Business, een Mind Map maken die je dan uit het hoofd kan presenteren. Dat kan dus feitelijk ook prima gebruikt worden voor een spreekbeurt. Als je daarvoor een Mind Map maakt, ben je meestal al klaar met alle voorbereiding; je Mind Map IS je spreekbeurt en na het maken (zeker met de juiste sleutelwoorden en plaatjes) kan je die meestal al volledig terughalen en vertellen.

5 zintuigen - small

En, als het relevant is, weet je de informatie maanden (en soms jaren) ook nog terug te halen!

School, Zorg, Privé?
Afijn, in iedere situatie waarin je een speech of een presentatie moet geven is het Mind Mappen de perfecte tool. Zowel voor leerlingen (zie ook Studeren) als leerkrachten, zorgmedewerkers, voorzitters van verenigingen, enzovoort enzovoort. Voor mij is er absoluut géén beperking van situaties waarvoor je deze manier van speechen en presenteren middels Mind Maps kan inzetten.

beroerte

Ook leren speechmappen?

Middels mijn Mind Map Trainingen kan ik je perfect leren Mind Mappen zodat ook jij/u in staat bent om goede speeches te geven met Mind Maps!

Kijk op de trainingspagina’s welke mogelijkheden er zijn!

Veel succes met Speechen!

Ruud Rensink
MindMap.Nederland
0653 – 69 49 39

 

Plaats een reactie