NOOIT MEER EEN WRITERS-BLOCK!

  • Wil jij wel eens een boek of publicatie schrijven?
  • Heb jij wel eens een writers-block?
  • Moet jij voor school wel eens werkstukken maken of een spreekbeurt houden?
  • Zit jij ook wel eens aan te hikken tegen het opstellen van een rapport of zakelijk verslag?

Ja?
Dan is het schrijven ervan in MindMap-software dé oplossing!

Ook als je altijd genoeg inspiratie hebt, zoals ik, is het schrijven van publicaties een stuk prettiger middels Mind Map software. Dat zeg ik uit ervaring.

In deze GRATIS instructievideo laat ik je zien hoe je een boek/verslag of vergelijkbaar kan maken met iMindMap en FreeMind:

Notuleren middels mindmaps moeilijk?

Nee, notuleren middels mindmaps is simpel!

Eigenlijk is dit het enige juiste antwoord, het is simpel. Maar, ik besef ook dat het iets genuanceerder ligt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de eerste jaren dat ik ging mindmappen niet durfde te notuleren middels mindmaps. Als ik een opdracht kreeg voor een notuleersessie, huurde ik daar externe mensen voor in.

Maar na verloop van tijd ging ik het zelf doen en kwam ik er achter dat het helemaal niet zo moeilijk is, als je maar weet hoe je dat moet doen!

Kijk, wij zijn gewend om notities te maken middels tekst en zinnen. En daarmee is het lastig om een heel verhaal, gesprek of vergadering te notuleren.

Read more…

Speechmapping: speechen bij begrafenis, presentatie, spreekbeurt etc.

Begrafenis-map?

(uit mijn nieuwsbrief van 27-5-2016)
Mijn moeder is vorige week donderdag overleden, ze is bijna 91 geworden. Net zoals bij mijn vader (21 jaar geleden) en mijn broer (10 jaar gelden) zeg ik wat bij de plechtigheid. En ja, wat zeg je dan? Bij mijn broer zat ik in de beginfase van het Mind Mappen en heb ik ook al een Mind Map gemaakt, op de computer. Ik gebruikte toen de Mind Map als een spiekbriefje. Dat heeft mij toen enorm geholpen om mijn verhaal goed te kunnen samenvatten en tijdens de plechtigheid te vertellen.

Read more…

Luxe kleurpotloden zijn nauwelijks aan te slepen

Stabilo stiftenIn de Volkskrant van 9 maart staat een leuk bericht over kleuren. Het blijkt dat steeds meer mensen tekenen en vooral ouderen hebben daar flink geld voor over.

Er komen dan ook steeds meer kleurboeken voor ouderen en senioren op de markt. In het artikel wordt vooral uitgegaan van de ‘helende werking’ van kleuren. Bijvoorbeeld als een wapen tegen de burn-out en als meditatieve werking.

Mind Mappers weten dat het gebruik van kleuren in tekeningen veel verder gaat dan dat: beter onthouden, meer overzicht houden, sneller inzicht krijgen, makkelijker studeren en meer.

Mooi dat ook dit stukje weer bevestigd hoe belangrijk het is om op papier te blijven werken!

http://www.volkskrant.nl/economie/luxe-kleurpotloden-zijn-nauwelijks-aan-te-slepen~a4260154/?hash=b76a771b8b0dd95b6697716e32777f4c24b3b8b4

Mind Mappen is toch niet zo moeilijk?

MindMap Regels 2015 smallVan een deelnemer aan de 5-daagse MasterClass

Als ik mensen in mijn omgeving vertel dat ik een vijf maanden durende training volg om Licensed Mind Map Practitioner te worden verschijnen er fronzen op voorhoofden en zeer bedenkelijke gezichten. “Dat is toch niet zo moeilijk?” zeggen de meesten en sommige vervolgen met een tip; ”er zijn allerlei handige apps en gratis software; waarom zou je een training volgen?”

Laat ik het Mind Mappen eens vergelijken met een ander kunstje uit het dagelijks leven; fotograferen. Ik heb een digitale camera, zo’n grote, dure om mooie foto’s en filmpjes mee te maken. Maar ook een kleine waterproof, die zelfs als je ‘m op de vloer laat vallen nog z’n werk doet. Er zit trouwens ook een camera op mijn mobiele telefoon. Ik klik aardig wat weg, jij vast ook, maar maakt dat ons tot professionele fotografen?

Read more…

Schrijfschroom

Geke van Nieuwenhoven:

Ik las vanochtend over vrouwen die schroom hebben zich lijfelijk bloot te geven.schrijfSCHROOM

Vooral die vrouwen die vinden dat zij niet aan de norm voldoen. Over zo’n norm valt natuurlijk te twisten, maar die schroom herken ik. Mezelf blootgeven, is toch iets van mijzelf laten zien wat ik liever verborgen houd. Zo heb ik last van schrijfschroom. Ken je dat? In mijn dromen kan de uitgever mijn boeken niet aanslepen en prijk ik hoog in de managementboek top 10. In werkelijkheid help ik cursisten alles uit hun schrijfkunsten te halen, maar zelf presteren, ho maar. Schrijfschroom, zeg het eens. Proef hoe het klinkt. Voel hoe het door je keel gorgelt. Dinant zou zijn hand er niet voor omdraaien.

Read more…

‘Ik ben een Mind Mapper’

Mind Map MasterClass Artikel van cursist Margreeth van de 5-daagse MasterClass:

Ik ben een Mind Mapper!
Althans, dat staat op het tasje dat ik kreeg Van Ruud Rensink op de eerste dag van de Master Class Mind Mapping. Maar zo voelt het nog niet altijd.
Het lijkt zo simpel. Een wolkje met staartjes en krulletjes eraan, kleurtjes, tekeningetjes. Maar doe het maar eens. De regels van het Mind Mappen volgens Tony Buzan zijn streng en lijken soms overdreven. Associëren en visualiseren is niet altijd makkelijk voor iemand als ik met een dominante linker hersenhelft. Mind Mappen leren is een hele klus.

Read more…

NIEUW: BLOG

RuudRensink Ik heb in het verleden al regelmatig artikelen geschreven, zowel voor mezelf, voor mijn cursisten als voor anderen. Eigenlijk gebruikte ik die niet in publicaties. Dat wil ik nu wel gaan doen, vandaar dit BLOG.

MAAR, ik ben niet de enige die over Mind Mapping en aanverwant schrijft. Vandaar dat ik hier ook artikelen van anderen plaats, uiteraard met toestemming! Zo zijn er oud-cursisten die hele fraaie stukjes hebben geschreven en ook die ga ik hier plaatsen.

Oftewel, laat je inspireren door de artikelen in dit BLOG.

EN, heb je zélf artikelen waarmee je anderen wilt inspireren? Stuur ze naar me op en ze worden geplaatst! blog@mindmap.nl